Rozmrażanie lodówki / zamrażarki
Problem
- Jak rozmrozić lodówkę, zamrażarkę, zamrażarkę skrzyniową?
- Rozmrażanie lodówki, zamrażarki, zamrażarki skrzyniowej
Dotyczy
- Chłodziarko-Zamrażarka
- Zamrażarka
- Lodówka
- Zamrażarka skrzyniowa
Rozwiązanie
Rozmrażanie lodówki
Aby bezpiecznie rozmrozić zamrażarkę lub lodówkę, należy postępować zgodnie z poniższymi instrukcjami:
- Wyłącz urządzenie, wyciągnij wtyczkę z gniazdka
- Usuń wszystkie artykuły spożywcze i pudełka
- Jeśli w urządzeniu występuje tacka ociekowa, musi być zamontowana
- Rozmrażaj, pozostawiając otwarte drzwi
- Wytrzyj wnętrze wilgotną ściereczką
- Usuń odpływ i wymień skrzynki
- Zamknij drzwi i ponownie podłącz wtyczkę do gniazdka
- Ponownie włącz produkt i poczekaj, aż osiągnie ustawioną temperaturę. Zwykle trwa to 4-6h
Nigdy nie używaj ostrych przedmiotów do usuwania lodu! Może to spowodować uszkodzenie urządzenia lub wyciek z układu chłodzenia!
Rozmrażanie zamrażarki
Zamrażarkę należy rozmrozić, gdy warstwa lodu na bokach osiągnie grubość 5-10 mm. Łatwiej będzie rozmrażać, gdy jest pusta lub zawiera tylko kilka produktów spożywczych
Na około 12 godzin przed planowanym rozmrażaniem należy ustawić niższą temperaturę, aby zapewnić odpowiednią rezerwę zimna w zamrożonych produktach na czas przerwy w działaniu.
Usuń lód w następujący sposób:
- Wyłącz urządzenie i wyciągnij wtyczkę z gniazdka
- Wyjmij wszystkie produkty spożywcze z zamrażarki, zawiń je w kilka warstw papieru i przechowuj w chłodnym miejscu
- Pozostaw otwarte drzwi, wyjmij korek z odpływu i zbierz wodę na tacy. Użyj specjalnego skrobaka, aby usunąć lód
- Aby przyspieszyć proces rozmrażania, możesz umieścić naczynie z ciepłą wodą w komorze zamrażarki. Ponadto usuń kawałki lodu, które odrywają się przed ukończeniem rozmrażania.
- Po zakończeniu rozmrażania, dokładnie wytrzyj wnętrze zamrażarki i załóż korek spustowy
- Włącz urządzenie
- Ustaw regulator temperatury w celu uzyskania maksymalnego chłodzenia i pozostawić urządzenie w tym ustawieniu na co najmniej trzy godziny. (Modele z ręczną regulacją chłodzenia, za pomoca pokrętła - poziom 6 lub 7 - najniższa temperatura)
- Ponownie włóż jedzenie do zamrażarki
Rozmrażanie zamrażarek skrzyniowych
Bezpieczne i skuteczne rozmrażanie odbywa się w następujący sposób:
- Wyłącz zamrażarkę i wyjmij wtyczkę z gniazdka.
- Wyjmij artykuły spożywcze, kosze i części z zamrażarki
- Wyjmij dolną zatyczkę, jeśli takowa występuje w urządzeniu - zobacz informacje w instrukcji obsługi.
- Pozostaw otwarte drzwi, a lód sam się stopi. Umieść dowolne kilka ręczników w produkcie, aby wchłonąć wodę z rozmrażania.
- Wyczyść wnętrze zamrażarki i wytrzyj ściereczką.
- Umieść kosz i części z powrotem na miejscu.
- Zamknij drzwi i ponownie podłącz zamrażarkę.
- Włącz zamrażarkę i poczekaj, aż osiągnięta zostanie ustawiona temperatura. Zwykle trwa to od 6 do 12 godzin.
- Włóż jedzenie z powrotem do zamrażarki
Najczęstsze pytania i odpowiedzi dotyczące prawidłowego rozmrażania
1. Jak często należy rozmrażać lodówkę lub zamrażarkę?
Lodówkę lub zamrażarkę bez systemu No Frost należy rozmrażać co 3–6 miesięcy lub w momencie, gdy warstwa lodu osiąga grubość około 5 mm. Częstsze rozmrażanie może być konieczne przy intensywnym użytkowaniu lub wysokiej wilgotności powietrza.
2. Ile trwa proces rozmrażania?
Proces rozmrażania zwykle trwa od 4 do 6 godzin, w zależności od ilości nagromadzonego lodu i temperatury otoczenia. W celu przyspieszenia rozmrażania można pozostawić drzwi otwarte i umieścić w środku miskę z ciepłą (nie gorącą) wodą.
3. Czy lodówki i zamrażarki z funkcją No Frost wymagają rozmrażania?
Urządzenia z technologią No Frost nie wymagają ręcznego rozmrażania, ponieważ system automatycznie zapobiega gromadzeniu się lodu. Warto jednak regularnie czyścić wnętrze urządzenia, aby zapewnić jego prawidłowe działanie i higienę.
Nigdy nie zeskrobuj lodu ostrymi przedmiotami. Mogą one uszkodzić produkt.
Nie należy używać narzędzi mechanicznych ani innych sztucznych środków przyspieszających rozmrażanie, chyba że zostało to zatwierdzone przez producenta.
UWAGA: Jeśli temperatura zamrożonej żywności wzrośnie podczas rozmrażania, jej trwałość może ulec skróceniu.
Nie dotykaj zamrożonych artykułów mokrymi rękami. Ręce mogą przymarznąć do zimnych artykułów.