Temperatura w chłodziarko-zamrażarce jest zbyt wysoka
Problem
- Chłodziarka jest zbyt ciepła w środku
 - Zbyt wysoka temperatura w chłodziarce
 - Lodówka nie chłodzi lub słabo chłodzi
 - Lodówka emituje sygnał alarmu lub wyświetla symbol wysokiej temperatury
 
Dotyczy
- Chłodziarko-zamrażarki (lodówki)
 - Chłodziarki
 
Rozwiązanie
W przypadku nowej instalacji: Odczekać ok. 12 godzin, aby urządzenie osiągnęło odpowiednią temperaturę, jeśli zostało właśnie ustawione i podłączone do zasilania.
W przypadku lodówki już zainstalowanej:
1. Jeśli w urządzeniu została dopiero co umieszczona duża liczba artykułów żywnościowych, alarm wysokiej temperatury przestanie być emitowany, gdy temperatura ponownie osiągnie normalną wartość.
- Alarm dźwiękowy można wyłączyć naciskając dowolny przycisk
 - Temperatura może wzrosnąć po załadowaniu dużej ilości świeżej żywności, użyć trybu zakupów ("shopping mode"), aby szybciej obniżyć temperaturę.
 - Nie umieszczać gorących produktów w chłodziarce, gorące potrawy powinny ostygnąć do temperatury pokojowej przed umieszczeniem w chłodziarce
 
2. Upewnić się, że w urządzeniu występuje cyrkulacja zimnego powietrza.
Upewnić się, że przechowywane produkty spożywcze umożliwiają przepływ powietrza przez specjalne otwory w tylnej części urządzenia.
3. Sprawdzić, czy umieszczony wewnątrz urządzenia wentylator jest włączony i działa (jeśli urządzenie jest wyposażone w wentylator)
- Działanie wentylatora można sprawdzić, zamykając na chwilę drzwi i ponownie je otwierając.
 - Po otwarciu drzwi można usłyszeć, czy wentylator działa i czy nie zatrzymuje się zbyt wcześnie.
 
4. Sprawdzić, czy urządzenie stoi poziomo
Wyregulować nóżki na spodzie urządzenia i sprawdzić wypoziomowanie za pomocą poziomicy.
5. Sprawdzić, czy urządzenie jest prawidłowo zainstalowane i zamocowane, tak aby drzwi zamykały się szczelnie (urządzenia zintegrowane)
6. Sprawdzić, czy uszczelka drzwi jest czysta i nieuszkodzona. W przypadku uszkodzonej/odkształconej uszczelki należy ją wymienić
7. Sprawdzić, czy drzwi są dobrze zamknięte i unikać pozostawiania zbyt długo otwartych drzwi
8. Sprawdzić, czy zawiasy drzwi są pewnie zamocowane i nieuszkodzone. Wymienić wszystkie wadliwe części zawiasów.
9. Sprawdzić, czy urządzenie chłodzi prawidłowo:
- Zmierzyć temperaturę za pomocą termometru umieszczonego w szklance z wodą, ustawionej wewnątrz chłodziarki.
 - Jeśli temperatura wynosi od +4 do +5°C, chłodziarka działa prawidłowo.
 - Temperatura powietrza wewnątrz artykułów żywnościowych jest ważniejsza niż temperatura powietrza wewnątrz chłodziarki, gdyż temperatura powietrza będzie się zmieniać podczas każdego cyklu chłodzenia (pomiędzy uruchomieniem i zatrzymaniem sprężarki w układzie chłodniczym).
 - Należy pamiętać, że tańsze termometry mogą wykazywać odchył rzędu ±1–2°C lub więcej.
 - Wyregulować temperaturę przez obrót regulatora temperatury lub za pośrednictwem panelu sterowania.
 
10. Sprawdzić, czy urządzenie zostało zainstalowane z zapewnieniem odpowiedniej wentylacji.
Wymagania dotyczące wentylacji można znaleźć w instrukcji obsługi lub instrukcji instalacji.
przykładowy schemat wymagań dotyczących zachowania odpowiedniej wentylacji
11. Sprawdzić, czy z drzwi zostało usunięte zabezpieczenie transportowe (urządzenia zintegrowane)
12. Sprawdzić, czy temperatura otoczenia nie jest zbyt wysoka lub zbyt niska w stosunku do klasy klimatycznej podanej na tabliczce znamionowej
13. Rozmrozić urządzenie i włączyć je ponownie
14. Należy skontaktować się z autoryzowanym centrum serwisowym Electrolux
Jeśli powyższe sugestie nie rozwiążą problemu, zalecamy kontakt z Biurem Obsługi Klienta.
Wskazówki dotyczące oszczędzania energii podczas korzystania z lodówki i zamrażarki
Przy gwałtownie rosnących cenach energii nigdy nie było lepszego czasu, aby zastanowić się, w jaki sposób używasz urządzeń w domu, aby oszczędzać energię i pieniądze. Oprócz wsparcia budżetu domowego, przyniesie to również korzyści naszej planecie, zmniejszając emisję CO2.
Oto kilka pomocnych wskazówek, jak zmniejszyć zużycie energii podczas korzystania z lodówki i zamrażarki
- Ustaw optymalną temperaturę. 4 stopnie w lodówce i -18 w zamrażarce. Zapewnia to idealną równowagę między utrzymaniem świeżości żywności a minimalnym zużyciem energii
 - Unikaj wkładania ciepłego jedzenia do lodówki. To sprawia, że lodówka pracuje bardziej intensywnie, aby schłodzić wnętrze – zużywając więcej energii
 - Nie otwieraj drzwi zbyt długo, gdy decydujesz, co zjeść. Prowadzi to do wzrostu temperatury
 
Zobacz inne przydatne wskazówki dotyczące oszczędzania energii
Skuteczne wskazówki dotyczące oszczędzania energii w Twoim domu
Przyczyna
- brak cyrkulacji powietrza, spowodowany np. przeładowaniem
 - zbyt długo otwarte drzwi urządzenia
 - uszkodzona uszczelka drzwi
 - uszkodzone zawiasy drzwi
 - nieprawidłowa instalacja - brak odpowiedniej wentylacji
 - ustawienie zbyt wysokiej temperatury
 - usterka techniczna
 
Czy ten artykuł był pomocny?
Powiązane artykuły
- Wyświetlacz mojej chłodziarki / zamrażarki nie działa po przerwie w zasilaniu
 - Czyszczenie otworów spustowych w lodówce
 - Jaka jest optymalna temperatura w chłodziarce/zamrażarce?
 - Na wyświetlaczu chłodziarko-zamrażarki widoczny jest symbol F5
 - Woda zbiera się pod szufladami w chłodziarce
 - Chłodziarko-zamrażarka sygnalizuje alarm, świeci się czerwona kontrolka ostrzegawcza, miga symbol trójkąta lub emitowane są krótkie sygnały dźwiękowe
 - Jak korzystać z funkcji "FastCool" i „FastFreeze"?
 - Temperatura w chłodziarce jest zbyt niska
 - Sprężarka w chłodziarce/zamrażarce pracuje w sposób ciągły
 - Urządzenie chłodnicze hałasuje